НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

неделя, 13 май 2012 г.

Четвърто място за Ники на Националния кръг на Spelling Bee!

        Отново имаме повод за радост и гордост! На 12 май в София се проведе Националният кръг на състезанието по правопис на английски език Spelling Bee! Зала Рейнбоу Плаза беше почти пълна с гости, учители по английски език, доброволци от Корпус на мира, представители на институции, които организират и подкрепят състезанието, родители... След като се класира на 2ро място на Регионалния кръг във Враца, Николай Пановски бе един от двайсетте финалисти за цяла България, които имаха шанса и се бориха да спечелят титлата.





      Членове на журито бяха: Десислава Колева- "Център за приобщаващо образование", Никол Галагар- Пресаташе на Американското посолство, Фелиша Бивенс- доброволка от Корпус на мира, България.
        Надпреварата наистина беше изключително оспорвана, защото всички участници бяха много добре подготвени. За това говори фактът, че трябваше да минат доста кръгове, преди да започнат да отпадат отделни състезатели. След като преодоля първоначалното вълнение и притеснение, Ники се бори като истински боец и заслужено се класира на 4то място!
        Ето някои от думите, които той уверено и без грешка спелува пред журито: kid, brush, teach, forgive, vision, vocal, accuse, plural, occasional, recreation, versatile, eligible, subscription, unbelievable, significance.


        След шестнайсетия кръг бяха останали осем състезатели, а думите, предвидени в списъка свършиха. По регламент журито продължи  състезанието с произволно избрани думи от речник, т.е. с думи, за които участниците не се бяха готвили предварително. Новите предизвикателства за Ники бяха- customs, ambition, hygiene. Той се справи с тях и това му донесе успеха- 4то място на Националния кръг на Spelling Bee!
         Тази година победител стана 12- годишният Румен Стефанов Русе, а думата, която му донесе голямата купа бе emphasis /ударение/.
         В почивката, за доброто настроение на публиката, организаторите бяха предвидили същото състезание за най- смелите доброволци от Корпус на мира, които трябваше да покажат езикови знания на български. Те се "бориха" с думи като: клюка, дюля, щайга, дюшек, джоджен, хлъзгав, лютеница, лястовица, чорапогащи... На финала останаха само Крис Лоренс и Грант Джеймисън. След дълъг словесен двубой журито реши да класира и двамата на първо място, тъй като беше трудно да се прецени кой е по- добър.
       На официалното награждаване присъстваха Майкъл Херингтън- Директор Корпус на мира, България, Франк Бауер- Президент на Фондация "Америка за България" и Ива Бонева- Изпълнителен директор "Център за приобщаващо образование", които връчиха купите, сертификатите и подаръците на състезателите.
Майкъл Херингтън- Директор Корпус на мира, България
Ива Бонева- Изпълнителен директор "Център за приобщаващо образование" и Франк Бауер- Президент на Фондация "Америка за България"





        Поздравления, Ники! 
Бъди все така упорит, трудолюбив и амбициозен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар