НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

сряда, 13 март 2013 г.

За правата на децата

        "Детското участие- какво означава и защо е важно"- това бе темата на работната среща, която събра на 11.03.2013г. учители и ученици в зала 18 на НЧ "Развитие 1892". Организатор на мероприятието бе Национална мрежа за децата, а домакин- Сдружение "Първи юни".
От нашето училище група от четвъртокласници взе участие в събитието- Вероника- 4В, Георги- 4А, Цветомир- 4А, Мария Ангелова- 4Б, Мария Божидарова- 4Б, Маринела- 4Б, Ирена Мицковска и Лъчезар- 4В.

         Учители и ученици работеха заедно в групи, като обсъждаха важни за децата въпроси: Какво означава правото на детето на мнение и участие? Как детското участие може да бъде фактор за развитие на децата и общностите? Кои са приликите и разликите между детското участие и ученическото самоуправление? Това бяха част от темите, които се дискутираха в отделните сесии.




        Във финалната част нашата група трябваше да представи идея за дейност, която да подобри живота на децата. Проектът, който малките ученици разработиха, бе "Изграждане на детски площадки, игрища и паркове". Георги, Мария и Маринела се престрашиха и защитиха идеите ни пред другите участници.

        "Правата на децата- осъзната свобода и отговорност"- мисля че това бе основната идея, която малките четвъртокласници разбраха и запомниха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар