НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

НУ "ХРИСТО БОТЕВ"

петък, 25 март 2011 г.

За първи път в България, единствени в община Бяла Слатина!

Тази година фондация Америка за България и Корпус на мира за първи път организираха в България национално състезание по английски език Spelling Bee. На 24.03.11 нашето училище се оказа единственото в общината, в което се организира и проведе първият регионален кръг на състезанието. За това помогнаха доброволците от Корпуса на мира Джеймс Голсън и Кристин Лъски. 
Кристин и Джеймс разказаха накратко за себе си.
В Америка състезанието е много популярно. За първи път официално е проведено през далечната 1925г. във Вашингтон, а първият победител е 11-годишен. Любопитен факт- думата, с която е спечелил правописната надпревара, е "gladiolus" /гладиола/.
В състезаниетоев могат да участват ученици от 9 до 16 г, затова първите, престрашили се да покажат правописни умения по английски език в нашето училище, бяха 12 ученика от 3ти и 4ти клас.
Всеки учстник получи стикер с емблемата- жълто- черна пчела.
Надпреварата беше оспорвана, напрежението- голямо, публиката с притаен дъх следеше състезанието... Състезателите, първоначално неуверени и притеснени, постепенно добиха кураж.

 В крайна сметка трите призови места заеха:
1място- Николай Пановски- 3б клас
2място- София Павлова- 3б клас
3място- Цвети Йотова- 4а клас
Ники, София, Цвети и Джеймс

 Освен грамоти, те получиха медали и право на участие в регионалния кръг на състезанието, което е на 16.04.11. Сертификати и награди имаше и за всички участници. 
 Първи ред- София- 3б, Вики- 3а, Деница- 4в, Деси и Мартина- 3а.
Втори ред- Ники и Теди- 3б, Рада- 4а, Теодора- 4б, Цвети- 4а, Вики- 4в, Вики- 3а.
А тук може да проследите цялото състезание:
http://simnet.tv/home/eta-rava-tv/uchilishten-zvanets?start=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар